Labrador Bas

Labrador Bas

maandag 29 december 2014

Rasecht

'Bas is een echte Labrador', stelde de dierenarts onlangs vast. Daar heeft ze dan ook een zesjarige universitaire opleiding voor gevolgd. Ze deed haar constatering op basis van het 'hap-slik-weg gedrag' dat Bas vertoont. Om hem af te leiden van de injectie die ze ging geven, had ze een handjevol brokjes op de behandeltafel gelegd. Nog voor de naald echter Bas' huid raakte, waren de brokjes verdwenen. Nasmakkend onderging Bas kwispelend zijn inenting.

Bas heeft niet alleen alle fysieke labradorkenmerken, hij heeft onmiskenbaar ook alle karakteristieke gedragskenmerken van een Labrador. Zo is hij naast vreetzak ook waterhond. Hij gaat nu nog niet verder dan z'n knietjes, maar watervrees heeft ie allerminst. Over een half jaar, als er 30 kilo natte hond ligt uit te druppen op de achterbank, zullen we met weemoed terugdenken aan dit pootje baden.

Een derde typische labradoreigenschap is het plezier in apporteren. Bas doet het Engelstalige deel van zijn soortnaam eer aan. Hij is een echte Retriever en brengt met plezier terug wat wij weggooien. Laatst kwam hij tijdens het wandelen triomfantelijk naast me lopen met een bevroren sinaasappel in z'n bek. Bij gebrek aan beter hebben we die gebruikt als oefenmateriaal en in ruil voor een brokje bracht Bas die bol vitamine C keer op keer keurig bij me terug.

Als blindengeleidehond zou ik Bas niet aanraden. Het gebeurt met enige regelmaat dat we over 'm struikelen omdat ie voor onze voeten loopt of juist stilletjes vlak achter ons ligt. Drugshond zou nog wel wat kunnen zijn. Hij steekt graag overal z'n neus in en op zijn zwarte dropje valt dat witte spul natuurlijk lekker op. Maar Bas is op z'n best als gewone gezelschapshond. Hoewel gewoon. We kunnen nog wel wat van 'm leren. Hij bezit namelijk nog een vierde labradortalent: luieren. Op de grond, in de bench, op z'n rug, opgekruld, in stilte of hardop dromend, Bas mag graag slapen. En zo snel als hij buiten achter een bevroren sinaasappel aanrent, zo traag kuiert ie thuis van A naar B. Bas relaxt zich door het leven en wij als rasechte mensen met ons gehaast en gestress kunnen daar nog een voorbeeld aan nemen.

Geen opmerkingen: