Labrador Bas

Labrador Bas

zondag 1 februari 2015

Op cursus

Bas is puppy-af. Met z'n lange dunne poten en slanke taille oogt hij als een slungelige puber en lijkt hij in niets meer op de mollige pup van nog maar zo'n twee maanden geleden.

De puppycursus is inmiddels afgerond en vorige week zijn we begonnen aan de vervolgcursus. Elke maandagavond komt een bont gezelschap van honden en baasjes samen in de manege. Voor Bas de ideale locatie: een soort 'horse shit heaven'. Onder de deskundige leiding van een groepje Achterhoekse Cesar Millans wordt er twee uur lang getraind op gehoorzaamheid. Die Cesars zijn niet voor de poes, zo bleek al snel. Hun filosofie, die ik overigens volledig onderschrijf, luidt: 'als de hond iets fout doet, ligt de oorzaak bij de baas'. Ze laten geen kans onbenut om je daar op te wijzen dus kan wat eelt op de ziel geen kwaad. 

Eén van de honden in het gezelschap viel me op. Ik noem hem voor het gemak even 'superhond'. Hij trainde samen met z'n baas apart van de rest en volgde feilloos alle commando's op. Bas oefende ondertussen op de commando's 'volg' en 'lig' maar dat laatste weigerde hij pertinent. Hij nam liever z'n zoveelste hapje paardenstront.
Toen 'superhond' even later met de andere honden moest meetrainen, werd hij gelukkig evengoed afgeleid door alle bedrijvigheid in de manege. Hij beging fout op fout en ik kon een valse grijns en een opgelucht gevoel niet onderdrukken; er is nog hoop voor Basje.

In de pauze was er koffie en thee, maar wij maakten liever van de gelegenheid gebruik om Bas kennis te laten maken met de paarden die hun edele hoofden nieuwsgierig buiten de box staken. Bas voelde zich onbehaaglijk tussen al die reuzen. Alleen bij Mini, een Shetlandpony niet veel groter dan hijzelf, voelde hij zich op z'n gemak.

Omdat Ronald voor de pauze met Bas 'de arena' in mocht, was het na de pauze mijn beurt, althans dat was ons plan. Eén van de Cesars stak daar echter een stokje voor. Om Bas niet in verwarring te brengen, was het volgens haar beter als één van ons met hem traint. En omdat wij net als Bas braaf alle commando's van de Cesars opvolgen, is Ronald de komende zeven weken de sjaak en reist hij op maandagavond met Bas af naar de ijskoude manage. 

Drie maal raden wie de dag na de cursus de sjaak was toen Bas om half 12 's avonds de toch niet zo goed gevallen paardenstront inclusief avondmaaltijd uitkotste op z'n matrasje...

Geen opmerkingen: